Materials

Capitalising on existing buildings: Faculty of Biotechnology Ljubljana.

by Christiane Burklein on Monday, 4th March 2013 in Materials

The Slovenian architecture firm, Krušec came first in the competition to design the extension to the biotechnology faculty on the Ljubljana university campus. A project that improves the aesthetic quality of the context.



A campus with pavilions scattered throughout a grove of fruit trees is the context for the extension of the biotechnology faculty that houses a large lecture hall, the dean’s office and the central library.





The project, which won the competition called in 2006, was created by the Krušec firm of architects and opened to the general public in 2010. Proving that even when it starts from a contextual setting of little value, aware architectural design can achieve very high levels of quality.



The new building is connected to the existing complex, as the only reference, in a number of ways. So, the main entrance on the western side is united with the existing entry to create a large platform, furnished with benches, to visually unite the two entryways.





The architects also draw reference from the existing compositional design for the façade, although with a change in the choice of materials: the concrete structure has been clad in local timber. The core of the new building is the library “sanctuary” of all written knowledge, placed above the main entrance.



The various internal halls are visually connected with the outside, strengthening the ties with the setting, so that the new volume harmoniously fits into the landscape, without disturbing the previous design.

Authors: Lena Krušec, Tomaž Krušec and Vid Kurinčič, http://arhitekturakrusec.si/
Project team: Vanja Milosavljevič, Jan Šavli, Domen Fučka, Tina Mikulič, Jurij Nemec, Nina Polajnar, Miha Prosen
Location: Ljubljana
Client: University of Ljubljana and Biotechnical Faculty
Photography: Miran Kambič
Competition: 2006 (1st prize)
Project: 2007-2008
Landscape architecture: Gregor Vreš, Tina Demšar Vreš, Mitja Škrjanec
Realisation: 2009-2010
Link: http://www.livegreenblog.com/landscaping/new-market-in-celje-by-studio-arhitektura-kruandscaronec-7837/


| |